Waarom je Internet Explorer niet meer moet gebruiken!

Geen ondersteuning meer voor versies ouder dan IE11

In 1995 bracht Microsoft de eerste versie van Internet Explorer op de markt. Lange tijd was Internet Explorer de meest gebruikte browser en er volgden in de loop der tijd diverse versies van deze browser.

Intussen hebben andere goede browsers hun intrede gedaan zoals Google Chrome en Mozilla Firefox.

De laatste versie van IE, versie 11, werd in oktober 2013 uitgebracht. Alle voorgaande versies worden sinds 12 januari 2016 al niet meer ondersteund door Microsoft.

Voor versie 11 heeft men aangegeven alleen nog beveiligingsupdates te doen voor kritische veiligheidsrisico’s. Performance updates worden niet meer gedaan.
Als einddatum voor het doen van de beveiligingsupdates geldt dat dit gelijk zal lopen met de einddatum van de support voor Windows 10. Deze datum is gesteld op augustus 2025. MS heeft aangekondigd op 29 juli 2020 Windows 11 te introduceren.

Microsoft geeft zelf al geruime tijd het dringende advies om IE niet meer te gebruiken en over te stappen op een andere browser.
Intussen heeft Microsoft opvolger Edge op de markt gebracht maar deze heeft nog niet een groot marktaandeel weten te veroveren.

Internet Explorer nog veel gebruikt door bedrijven

Veel bedrijven maken nog steeds gebruik van Internet Explorer waarbij ook vaak geen andere browsers worden ondersteund. Dit is een slechte en onveilige situatie.

Versies ouder dan IE11 worden helemaal niet meer ondersteund en vormen dus een groot gevaar voor de betreffende ondernemingen. Voor IE11 worden weliswaar nog af en toe beveiligingsupdates uitgebracht maar met de steeds voortschrijdende technieken kan deze browser niet meer overweg. Steeds meer applicaties zullen niet werken op IE11.

Groot beveiligingsrisico met IE11

IE had altijd al een discutabele naam op het gebied van beveiliging maar dit is de laatste tijd alleen maar slechter geworden. Alleen al het feit dat IE op je computer is geïnstalleerd kan een veiligheidsrisico met zich mee brengen.

Bijvoorbeeld de manier waarop IE met .mht bestanden omgaat is uiterst risicovol. In IE kon je complete webpagina’s opslaan als .mht bestand. De combinatie IE en .mht bestanden is zeer gevaarlijk. Het zet de weg open voor kwaadwillenden om toegang te krijgen tot de gegevens op je computer. Open dus nooit .mht bestanden als je niet heel zeker weet dat je de afzender kunt vertrouwen.
Dit risico is ook gemeld bij Microsoft maar er is niet adequaat ingegrepen en niet meteen een fix uitgebracht.
Het feit dat MS dus niet heel zorgvuldig omgaat met het oplossen van veiligheidsrisico’s is alleen al reden genoeg om deze browser volledig van je computer te verwijderen. Het niet gebruiken alleen is niet voldoende. Helemaal verwijderen is het beste.
Zelfs Microsoft adviseert om IE niet meer te gebruiken en als de maker van een product dringend adviseert er geen gebruik van te maken dan is het misschien verstandig hieraan gehoor te geven.

Internet Explorer, een nachtmerrie voor webdesigners

Bij het ontwerpen van een website is het goed gebruik deze te testen in de meest gangbare browsers zoals Google Chrome, Firefox, Safari en Edge. Daarnaast wordt getest met een aantal gangbare mobiele browsers. Testen met Internet Explorer wordt nog zelden gedaan gezien de beperkingen dis deze browser intussen heeft.
Steeds vaker zal een nieuwe website namelijk niet goed tonen in Internet Explorer, omdat IE11 de moderne Javascript standaarden niet ondersteunt.
Ook worden in IE11 veel moderne css coderingen niet ondersteund. Dit heeft tot gevolg dat website functionaliteiten niet werken binnen IE11.
Het is niet lonend een website aan te passen aan een browser die binnenkort geheel wordt uitgefaseerd en niet meer wordt aangepast aan de moderne technieken. Dit wel doen vergt veel kennis en kost veel extra geld voor de klant. De kosten wegen hierbij niet op tegen de baten.

Gebruik geen Internet Explorer meer maar stap over op een andere browser

Om alle hierboven omschreven redenen is het zeer verstandig over te stappen op een browser die wel wordt ondersteund en meegroeit met de moderne technieken.

Websites gemaakt door Care-align Webdesign zijn geschikt gemaakt voor de meest gangbare browsers, zowel voor desktop als voor mobiel, maar niet voor Internet Explorer om alle hierboven genoemde redenen.

× Heb je een vraag? Stel deze via whatsapp.