Wat je moet weten over premium templates

Wat je moet weten over premium templates

In tegenstelling tot de gratis templates die voor WordPress beschikbaar zijn, zijn er ook veel betaalde mogelijkheden. Deze zogenaamde premium templates zijn vaak mooier en hebben meer mogelijkheden om de lay-out aan te passen. In dit artikel belicht ik een aantal belangrijke zaken omtrent betaalde templates.

Licentie en updates

De updates voor de gratis templates kunnen gratis en eenvoudig worden gedaan via het WordPress dashboard.Maar om premium templates te kunnen updaten is een licentie nodig die men krijgt bij de aanschaf van deze templates.

Er zijn premium templates die maar op 1 website mogen worden gebruikt maar ook die op meerdere of zelfs op oneindig veel websites gebruikt mogen worden.
Met name bij de eerstgenoemde templates ontstaan vaak problemen en onduidelijkheden bij de klant.

Als je als webdesigner voor een klant een website maakt met een premium template dan is het de bedoeling om deze licentie aan de klant te verstrekken zodat de klant, onafhankelijk van jou als website bouwer, de updates kan doen. Maar helaas komt het regelmatig voor dat hierover niets aan de klant is verteld en dat de licentie niet aan de klant wordt verstrekt.

Vooral bij de aankoop van templates die slechts op 1 website mogen worden geïnstalleerd wordt de licentie niet verstrekt zodat de webdesigner de templates op meerdere websites kan gebruiken. Dit is niet toegestaan maar helaas gebeurt het nog veel te vaak.

 

Aanpassen bestaande website

Regelmatig wordt mij gevraagd om een website, gemaakt of aangevangen door een collega designer, af te maken of opnieuw te maken. De klant was bij nader inzien toch niet heel tevreden over de website of die collega. Dit kan verschillende oorzaken hebben gehad maar vaak is de dienstverlening daarbij de belangrijkste reden dat een klant besluit zich tot iemand anders te wenden.

Werkwijze

Het eerste dat ik dan doe is vragen of ik een kijkje achter de schermen mag nemen (het WordPress dashboard) om te zien wat mijn voorganger heeft gedaan of juist heeft nagelaten. En waar ik dan als eerste naar kijk is het gebruikte template. Is dit een gratis template of een zogenaamd premium (koop)template.

Als dit laatste het geval is is mijn vraag aan de klant of hij of zij in het bezit is van de bijbehorende licentie. Zoals hiervoor vermeld wordt bij ieder premium template een licentie geleverd die het recht geeft op gratis updates, al of niet voor een beperkte periode. Daarnaast geeft een licentie recht op support van de maker van het betreffende template, meestal voor een beperkte periode, vaak een half jaar.

Licentie niet verstrekt aan klant door vorige website bouwer

In veruit de meeste gevallen blijkt de klant niet zelf in het bezit te zijn van deze licentie en is dus voor updates afhankelijk  van de vorige webbouwer. Sterker nog, de klant is niet eens op de hoogte van het bestaan van een licentie en het belang ervan.

Deze licentie is dan aangeschaft via en op naam van de webbouwer en deze wordt niet verstrekt aan de klant. Meestal heeft dit als reden dat het een template betreft dat maar voor 1 website mag worden gebruikt. Als de bouwer de licentie uit handen geeft kan hij het template niet voor andere klanten gebruiken.
Deze werkwijze wordt door de makers van deze templates niet toegestaan, maar helaas gebeurt dit toch nog erg vaak.
En laat de klant zijn of haar website niet onderhouden bij deze bouwer dan helaas ook geen updates zo is de gedachtengang.

Hier word ik meestal niet erg vrolijk van. De klant heeft dan een probleem want of het template moet alsnog worden aangeschaft of er kunnen geen updates plaatsvinden.
En omdat de klant hiervan vaak niet op de hoogte was komt dit als een onaangename verrassing.

Proberen licentie te verkrijgen van vorige website bouwer

Samen met de klant probeer ik dan allereerst of de vorige designer bereid is tot het afgeven van de licentie maar aangezien ze dan ook meteen de mogelijkheid tot het hergebruiken van het template kwijt zijn heb ik nog niet meegemaakt dat dit tot resultaat heeft geleid.

Eén keer heb ik voor een klant bereikt dat het, notabene door haarzelf betaalde bedrag voor het template,  na veel aandringen uiteindelijk is terugbetaald zodat zij zelf het template alsnog zelf kon aanschaffen.

Maar meestal blijft er niets anders over dan dat de klant het template zelf alsnog aanschaft en de bijbehorende licentie zelf in bezit krijgt.
Helaas kom ik deze gang van zaken nog veel te vaak tegen. Het is een hardnekkig probleem.

Het mag duidelijk zijn dat ik geen grote fan ben van een dergelijke werkwijze. Ik houd van eerlijkheid en transparantie.

Altijd licentie en updates bij Care-align Webdesign

Om die reden werk ik met het Divi template en heb de lifetime licentie aangeschaft. Deze mag op oneindig veel websites worden gebruikt. Deze licentie is inbegrepen bij alle websites die met het Divi template worden gemaakt en die wij in onderhoud hebben.  
Mocht een klant graag een template willen gebruiken dat ik niet in bezit heb dan laat ik de klant dit template zelf op eigen naam aanschaffen. Indien hierbij hulp gewenst is kan de klant vanzelfsprekend een beroep op mij doen.

Een aantal lay-out opties die kunnen worden gebruikt samen met het Divi template kun je hier bekijken. Wil je meer informatie, heb je een template gezien dat je aanspreekt of wil je meer weten over andere opties laat het dan weten door te bellen, via e-mail of vraag een vrijblijvende offerte aan.

× Heb je een vraag? Ik help je graag.