Ik wil een website laten maken – Wat nu?

Home » Ik wil een website laten maken – Wat nu?

Waarmee moet u rekening houden als u een website wilt laten maken.

Domeinnaam:

Allereerst heeft u een domeinnaam nodig. Deze zal meestal de bedrijfs- of handelsnaam bevatten dus bedrijfsnaam.nl of .com of een andere extensie.

Het is van belang om deze domeinnaam zorgvuldig te kiezen. Het later wijzigen ervan – zeker als er al een website aan gekoppeld is – brengt veel werk met zich mee. Alle url’s van de website zijn namelijk gekoppeld aan de domeinnaam zoals pagina’s, afbeeldingen, blogberichten etc.

Check ook meteen of de domeinnaam van uw keuze nog vrij is. Deze check kunt u bij de meeste hostingproviders gratis doen. Hier bijvoorbeeld:  https://www.hoasted.com/ of hier https://www.ixlhosting.nl/. Als de naam niet vrij is zult u een andere naam moeten bedenken die nog wel beschikbaar is.

ik wil een website laten maken domeinnaam

Hostingprovider

Na de keuze voor een domeinnaam moet deze worden vastgelegd bij een hostingprovider. Om vervolgens een website te kunnen koppelen aan deze domeinnaam moet ook een hostingpakket worden afgenomen.
Over het belang van de keuze voor een goede hostingprovider schreef ik eerder al dit blog.

Mijn advies is om even de tijd te nemen deze informatie goed door te lezen. Het zou heel jammer zijn om er later achter te komen dat u niet de juiste keuze hebt gemaakt. Aan het verhuizen van een domeinnaam zijn soms kosten verbonden en aan het verhuizen van een website zelfs bijna altijd. Met de juiste keuze voor een goede provider zijn deze kosten te voorkomen.

Uiteraard kunnen wij ook behulpzaam zijn bij het kiezen van goede hosting en het laten registreren van de domeinnaam en het hostingpakket. Neem contact op als u advies nodig hebt of hulp wilt.

ik wil een website laten maken hosting

Met welk platform een website laten maken

In het proces naar een website zijn veel keuzes te maken. De volgende keuze is met welk platform een website gemaakt moet worden. Er zijn veel doe-het-zelf applicaties waarmee men zelf aan de slag kan. De ervaring leert dat al deze doe-het-zelf methodes belangrijke nadelen hebben. Allereerst zult u zich moeten verdiepen in de materie en het daarna zelf moeten uitvoeren. Hier gaat veel tijd in zitten en deze tijd kunt u niet besteden aan uw bedrijf.
Ook kent dit soort systemen vaak beperkingen zoals beperkte functionaliteiten of een te wensen overlatende vindbaarheid in de zoekmachines.

Een veelgebruikt platform is WordPress. En het is ook niet voor niets dat dit een vaak gekozen systeem is voor het maken van websites. Het is flexibel, betrouwbaar, goed en snel te onderhouden en het wordt constant door ontwikkeld en aangepast aan de nieuwste technieken.

WordPress kent 2 vormen, WordPress.org (gratis en zelf te hosten) en WordPress.com (de basisvorm is gratis maar wil men extra’s zoals bijv. het installeren van plugins (en die zijn altijd nodig) dan loopt de prijs al snel op en wordt het een duur grapje).
Over het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com schreef ik dit blog.
Waar ik het over ga hebben is het maken van een website met WordPress.org. Dit is de gratis vorm. De enige kosten die u maakt zijn de hosting en de domeinnaam.

ik wil een website laten maken WordPress

Zelf maken of laten doen?

Zelf een website maken lijkt vanwege de kosten een heel aantrekkelijke optie. Veel ondernemers beginnen enthousiast zelf aan het bouwen van de website maar komen er al snel achter dat het toch moeilijker en tijdrovender blijkt dan eerst gedacht. Er treden soms onverwachte (technische) problemen op of met het uitgekozen template blijkt dat een aantal van uw wensen niet gerealiseerd kan worden.
Of misschien bent u toch niet zo thuis in het werken met een computer of bent u niet zo technisch aangelegd?
Wat enthousiast begon als een leuk project kan al snel verworden tot een frustrerende bezigheid. En de tijd die u bezig bent met het trachten een mooie website te maken gaat ten koste van de tijd die u misschien beter had kunnen steken in het optimaliseren van uw bedrijf.

Dan toch maar een webdesigner inschakelen?

Het zal u niet verbazen dat ik zeg dat dit een goede keuze zou zijn. Maar dit beweer ik niet alleen omdat ik er mijn brood mee verdien, maar zeker ook omdat (enkele uitzonderingen daargelaten) een professioneel gemaakte website vaak technisch een stuk beter in elkaar zit, veiliger is, beter vindbaar in de zoekmachines en een snellere laadtijd heeft. Allemaal zaken waaraan een goede designer aandacht besteedt.
Een designer heeft ook meestal connecties met goede hostingproviders, weet welke templates en plugins kunnen worden gebruikt voor een bepaald doel en kan ook problemen voorkomen en zo nodig oplossen. Hij of zij zal u veel zorgen uit handen nemen.

ik wil een website laten maken uitbesteden

Maar het is zo duur en ik heb dat geld niet als startend ondernemer

Bij ondernemen hoort investeren en dan het liefst in zaken die zichzelf terugverdienen. Een goede website verdient zichzelf terug. Door een goede website trekt u klanten aan en levert een website dus op termijn geld op in plaats van dat het alleen geld kost.

Als u zelf niet de skills hebt om een goede, veilige en conversie verhogende website te maken besteedt het dan echt liever uit.
Bij Care-align Webdesign heeft u al een eenvoudige website met 3 pagina’s voor 199 euro. Wilt u het echt goed aanpakken met een goed en flexibel template en maximaal 10 pagina’s dan kan dit al vanaf 399 euro.
Wilt u meer informatie neem dan contact op. Meteen een vrijblijvende offerte aanvragen kan ook.

ik wil een website laten maken niet duur

Wat moet ik voorbereiden voordat ik een website laat maken?

Misschien heeft u al een idee hoe uw website er zou moeten uitzien. Maak een schets.
Mogelijk heeft u al een logo met een bepaald kleurgebruik en wilt u deze kleuren in de website laten terugkeren? Als u geen nog logo heeft of geen logo wilt gaan gebruiken denk dan alvast na over het kleurgebruik op de website. Een handige tool om hiervoor te gebruiken is deze.

Om een indruk te krijgen van beschikbare layouts kunt u hier kijken. Maar dit is slechts een greep uit de mogelijkheden. Meer weten? Neem contact op.

Hoeveel en welke pagina’s wilt u op de website? Wat moeten de benamingen van de pagina’s worden? Het beste is korte maar krachtige benamingen. Deze worden namelijk zichtbaar in de url en in het menu. En hoe moet de pagina structuur eruit zien? Wat zijn de hoofdpagina’s en welke pagina’s zijn de subpagina’s? Teken een structuur om het voor uzelf inzichtelijk te maken.

Heeft u afbeeldingen die u graag op de website wilt?

Let op: eigen afbeeldingen hebben veruit de voorkeur. Deze moeten wel van zeer goede kwaliteit zijn en liefst niet gemaakt met een mobiele telefoon maar met een goed fototoestel.

Pluk in ieder geval niet zomaar foto’s van het internet. Vaak zit daar copyright op en dat kan u duur komen te staan. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het opsporen van foto’s met copyright en als u hiervoor niet hebt betaald zijn de boetes fors.

En als u al foto’s van het internet wilt halen omdat u zelf niet over voldoende foto’s beschikt haal ze dan van websites die rechten vrije afbeeldingen aanbieden zoals bijvoorbeeld Pixabay.com

Wilt u specifieke features toevoegen aan uw website zoals bijvoorbeeld een reserveringskalender voor het boeken van een accommodatie, een boekingsoptie voor het maken van afspraken of het versturen van nieuwsbrieven? Of wilt u misschien een meertalige website?
In ons offerteformulier zijn diverse mogelijke opties genoemd. Staat uw optie er niet bij laat het dan weten. Dan bespreken we de mogelijkheden.
Als u bijzondere toepassingen wilt geef dit dan in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Hoe eerder hoe beter, want dan kan er rekening mee worden gehouden bij de keuze van het template bijvoorbeeld.

Heeft u websites gezien die u aanspreken geef dan de links hiervan door. Ook dit is goed om te weten voordat een keuze wordt gemaakt voor een template. Over hoe te komen tot een juiste template keuze schreef ik dit blog.

Wilt u een webshop dan is het verstandig om te zorgen voor hele mooie en aansprekende foto’s van uw producten. Een product verkoopt veel beter en sneller als er mooie foto’s op de website staan. Maak meerdere foto’s vanuit diverse hoeken.

Hoeveel producten wilt u op de website en zijn dit producten met variabelen zoals bijvoorbeeld kleur, maat etc.?

Wilt u die producten zelf invoeren of wilt u dit liever laten doen? In dat laatste geval is het van belang te weten om hoeveel producten het gaat. Dit wordt dan meegenomen in de offerte.

Zorg ervoor dat u alle prijzen hebt bepaald en per product een beschrijving van het betreffende product hebt geschreven.

Wilt u de producten verzenden of zijn deze alleen af te halen? En indien u wilt verzenden is dit dan alleen binnen Nederland of ook daarbuiten?

Wat zijn de verzendkosten? Verzend u ook gratis vanaf een bepaald bedrag?

Hoe wilt u dat men kan betalen? Per bankoverschrijving of ook via Ideal? In dat laatste geval is een abonnement nodig bij een betaalprovider bijvoorbeeld Mollie.
Het maken van een account is hier gratis. Per transactie via Ideal betaalt u € 0,29. Dit is voor zover ik weet de voordeligste mogelijkheid. Daarnaast is Mollie betrouwbaar en de meest gebruikte betaalprovider.

Voldoen aan de AVG

Met ingang van 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Vanaf de genoemde datum geldt dezelfde privacy wetgeving voor heel Europa. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

Verzamelen persoonsgegevens

Er gaan strengere regels gelden voor alle ondernemers die persoonsgegevens verwerken. Bijvoorbeeld door het hebben van een contactformulier of een inschrijvingsmogelijkheid voor het versturen van een nieuwsbrief worden er al persoonsgegevens verwerkt. Een bezoeker laat immers persoonsgegevens achter op de website.

U zult moeten aantonen dat u de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen.

Privacy verklaring

Een privacy verklaring op de website is dan bijvoorbeeld een must. Via deze generator kunt u een verklaring samenstellen. Laat deze zo mogelijk wel nog toetsen door een deskundige.

Persoonsgegevens alleen nog gebruiken voor het doel waarvoor zij zijn verkregen

Ook als u e-mailadressen wilt verzamelen voor het versturen van een weggever bijvoorbeeld mag u de verkregen adressen uitsluitend nog voor dit doel gebruiken. Wilt u de gegevens ook gebruiken voor een ander doel bijvoorbeeld het versturen van een nieuwsbrief dan zult u hiervoor apart toestemming moeten vragen van de bezoeker/klant. Dit kan door een extra veld op te nemen in het betreffende formulier. Door dit aan te vinken verleent de klant dan de toestemming.

Zelf verantwoordelijk

Iedere ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de AVG. Mocht u hulp nodig hebben bij het aanpassen van uw formulieren of het plaatsen van de privacy verklaring dan helpen wij u uiteraard graag.

 

ik wil een website laten maken AVG

Hopelijk hebt u door middel van het bovenstaande een goede indruk gekregen wat u moet regelen en welke keuzes u moet maken ter voorbereiding op het laten maken van uw website.

Interessant artikel? Deel het!