Ik wil een website laten maken – Wat nu?

Waarmee moet je rekening houden als je een website wilt laten maken.

Domeinnaam

 

 

 

 

 

Allereerst heb je een domeinnaam nodig. Deze zal meestal de bedrijfs- of handelsnaam bevatten dus bedrijfsnaam.nl of .com of een andere extensie.

Het is van belang om deze domeinnaam zorgvuldig te kiezen. Het later wijzigen ervan – zeker als er al een website aan gekoppeld is – brengt veel werk met zich mee. Alle url’s van de website zijn namelijk gekoppeld aan de domeinnaam zoals pagina’s, afbeeldingen, blogberichten etc.

Check ook meteen of de domeinnaam van je keuze nog vrij is. Deze check kun je bij de meeste hostingproviders gratis doen. Hier bijvoorbeeld:  https://www.hoasted.com/. Als de naam niet vrij is zul je een andere naam moeten bedenken die nog wel beschikbaar is.

Hostingprovider

Na de keuze voor een domeinnaam moet deze worden vastgelegd bij een hostingprovider. Om vervolgens een website te kunnen koppelen aan deze domeinnaam moet ook een hostingpakket worden afgenomen.
Lees hier meer over het belang van de keuze voor een goede hostingprovider.

Mijn advies is om even de tijd te nemen deze informatie goed door te lezen. Het zou heel jammer zijn om er later achter te komen dat je niet de juiste keuze hebt gemaakt. Aan het verhuizen van een domeinnaam zijn soms kosten verbonden en aan het verhuizen van een website zelfs bijna altijd. Met de juiste keuze voor een goede provider zijn deze kosten te voorkomen.

Uiteraard kunnen wij ook behulpzaam zijn bij het kiezen van goede hosting en het laten registreren van de domeinnaam en het hostingpakket. Neem contact op als je advies nodig hebt of hulp wilt.

Met welk platform een website laten maken

In het proces naar een website zijn veel keuzes te maken. De volgende keuze is met welk platform een website gemaakt moet worden. Er zijn veel doe-het-zelf applicaties waarmee men zelf aan de slag kan. De ervaring leert dat al deze doe-het-zelf methodes belangrijke nadelen hebben. Allereerst zult je je moeten verdiepen in de materie en het daarna zelf moeten uitvoeren. Hier gaat veel tijd in zitten en deze tijd kun je dan niet besteden aan je bedrijf. Ook kent dit soort systemen vaak beperkingen zoals beperkte functionaliteiten of een te wensen overlatende vindbaarheid in de zoekmachines. Een veelgebruikt platform is WordPress. En het is ook niet voor niets dat dit een vaak gekozen systeem is voor het maken van websites. Het is flexibel, betrouwbaar, goed en snel te onderhouden en het wordt constant door ontwikkeld en aangepast aan de nieuwste technieken. WordPress kent 2 vormen, WordPress.org (gratis en zelf te hosten) en WordPress.com (de basisvorm is gratis maar wil men extra’s zoals bijv. het installeren van plugins (en die zijn altijd nodig) dan loopt de prijs al snel op en wordt het een duur grapje). Lees hier meer over het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com.

Waar ik het over ga hebben is het maken van een website met WordPress.org. Dit is de gratis vorm. De enige kosten die je maakt zijn de hosting en de domeinnaam.

Zelf maken of laten doen?

Zelf een website maken lijkt vanwege de kosten een heel aantrekkelijke optie. Veel ondernemers beginnen enthousiast zelf aan het bouwen van de website maar komen er al snel achter dat het toch moeilijker en tijdrovender blijkt dan eerst gedacht. Er treden soms onverwachte (technische) problemen op of met het uitgekozen template blijkt dat een aantal van je wensen niet gerealiseerd kan worden.
Of misschien ben je toch niet zo thuis in het werken met een computer of ben je niet zo technisch aangelegd?
Wat enthousiast begon als een leuk project kan al snel verworden tot een frustrerende bezigheid. En de tijd die je bezig bent met het trachten een mooie website te maken gaat ten koste van de tijd die je misschien beter had kunnen steken in het optimaliseren van je bedrijf.

Dan toch maar een webdesigner inschakelen?

Het zal je niet verbazen dat ik zeg dat dit een goede keuze zou zijn. Maar dit beweer ik niet alleen omdat ik er mijn brood mee verdien, maar zeker ook omdat over het algemeen een professioneel gemaakte website vaak technisch een stuk beter in elkaar zit, veiliger is, beter vindbaar in de zoekmachines en een snellere laadtijd heeft. Allemaal zaken waaraan een goede designer aandacht besteedt.
Een designer heeft ook meestal connecties met goede hostingproviders, weet welke templates en plugins kunnen worden gebruikt voor een bepaald doel en kan ook problemen voorkomen en zo nodig oplossen. Hij of zij zal je veel zorgen uit handen nemen.

Maar het is zo duur en ik heb dat geld niet als startend ondernemer

Bij ondernemen hoort investeren en dan het liefst in zaken die zichzelf terugverdienen. Een goede website verdient zichzelf terug. Door een goede website trek je klanten aan en levert een website dus op termijn geld op in plaats van dat het alleen geld kost.

Als je zelf niet de skills hebt om een goede, veilige en conversie verhogende website te maken besteedt het dan liever uit.
Bij Care-align Webdesign heb je al een professionele website met 5 pagina’s vanaf 449 euro.
Wil je meer informatie neem dan contact op. Meteen een vrijblijvende offerte aanvragen kan ook.

Voldoen aan de AVG

Met ingang van 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. Vanaf die datum geldt dezelfde privacy wetgeving voor heel Europa. De oude Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is hiermee komen te vervallen.

Verzamelen persoonsgegevens

Er gelden strengere regels voor alle ondernemers die persoonsgegevens verwerken. Bijvoorbeeld door het hebben van een contactformulier of een inschrijvingsmogelijkheid voor het versturen van een nieuwsbrief worden er al persoonsgegevens verwerkt. Een bezoeker laat immers persoonsgegevens achter op de website.

Je zult moeten aantonen dat je de juiste organisatorische en technische maatregelen heeft genomen om aan de AVG te voldoen.

Privacy verklaring

Een privacy verklaring op de website is dan bijvoorbeeld een must. Via deze generator kun je een verklaring samenstellen. Laat deze zo mogelijk wel nog toetsen door een deskundige.

Persoonsgegevens alleen nog gebruiken voor het doel waarvoor zij zijn verkregen

Ook als je e-mailadressen wilt verzamelen voor het versturen van een weggever bijvoorbeeld mag je de verkregen adressen uitsluitend nog voor dit doel gebruiken. Wil je de gegevens ook gebruiken voor een ander doel bijvoorbeeld het versturen van een nieuwsbrief dan zul je hiervoor apart toestemming moeten vragen van de bezoeker/klant. Dit kan door een extra veld op te nemen in het betreffende formulier. Door dit aan te vinken verleent de klant dan de toestemming.

Zelf verantwoordelijk

Iedere ondernemer is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de AVG. Mocht je hulp nodig hebben bij het aanpassen van je formulieren of het plaatsen van de privacy verklaring dan helpen wij je uiteraard graag.

Wat moet ik voorbereiden voordat ik een website laat maken?

Misschien heb je al een idee hoe je website er zou moeten uitzien. Maak een schets. Mogelijk heb je al een logo met een bepaald kleurgebruik en wil je deze kleuren in de website laten terugkeren? Als je nog geen logo hebt of geen logo wilt gaan gebruiken denk dan alvast na over het kleurgebruik op de website. Dit is een handige tool om hiervoor te gebruiken.  Meer weten? Neem contact op.

Het is handig om vooraf een aantal zaken te overdenken zoals:

 • Hoeveel en welke pagina’s wil je op de website
 • Wat moeten de benamingen van de pagina’s worden. Het beste is korte maar krachtige benamingen. Deze worden namelijk zichtbaar in de url en in het menu.
 • Hoe moet de pagina structuur eruit zien
 • Wat zijn de hoofdpagina’s en welke pagina’s zijn de sub pagina’s
 • Een hulpmiddel kan zijn om alvast een structuur uit te tekenen om het voor jezelf inzichtelijk te maken.

Heb je afbeeldingen die je graag op de website wilt? Let op: eigen afbeeldingen hebben veruit de voorkeur. Deze moeten wel van zeer goede kwaliteit zijn en liefst niet gemaakt met een mobiele telefoon maar met een goed fototoestel. Pluk in ieder geval niet zomaar foto’s van het internet. Vaak zit daar copyright op en dat kan je duur komen te staan. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in het opsporen van foto’s met copyright en als je hiervoor niet hebt betaald zijn de boetes fors. En als je al foto’s van het internet wilt halen omdat je zelf niet over voldoende foto’s beschikt haal ze dan van websites die rechten vrije afbeeldingen aanbieden zoals bijvoorbeeld Pixabay.com

Wil je specifieke features toevoegen aan je website zoals bijvoorbeeld:

 • een reserveringskalender voor het boeken van een accommodatie
 • een boekingsoptie voor het maken van afspraken
 • het versturen van nieuwsbrieven
 • een meertalige website

In ons offerteformulier zijn diverse mogelijke opties genoemd. Staat jouw optie er niet bij laat het dan weten. Dan bespreken we de mogelijkheden. Als je bijzondere toepassingen wilt geef dit dan in een zo vroeg mogelijk stadium aan. Hoe eerder hoe beter, want dan kan er rekening mee worden gehouden bij de keuze van het template bijvoorbeeld.

Heb je websites gezien die je aanspreken geef dan de links hiervan door. Ook dit is goed om te weten voordat een keuze wordt gemaakt voor een template. Over hoe te komen tot een juiste template keuze schreef ik dit blog.

Wil je een webshop dan is het verstandig om te zorgen voor hele mooie en aansprekende foto’s van je producten. Een product verkoopt veel beter en sneller als er mooie foto’s op de website staan.

Maak meerdere foto’s vanuit diverse hoeken.

Bedenk ook alvast de volgende zaken:

 • Hoeveel producten wil je op de website en zijn dit producten met variabelen zoals bijvoorbeeld kleur, maat etc.
 • Wil je die producten zelf invoeren of wil je dit liever laten doen
 • In dat laatste geval is het van belang te weten om hoeveel producten het gaat. Dit wordt dan meegenomen in de offerte.
 • Wil je de producten verzenden of zijn deze alleen af te halen
 • En indien je wilt verzenden is dit dan alleen binnen Nederland of ook daarbuiten
 • Wat zijn de verzendkosten
 • Verzend je ook gratis vanaf een bepaald bedrag
 • Hoe wil je dat men kan betalen? Per bankoverschrijving of ook via Ideal? In dat laatste geval is een abonnement nodig bij een betaalprovider bijvoorbeeld Mollie. Het maken van een account is hier gratis. Per transactie via Ideal betaal je € 0,29. Dit is voor zover ik weet de voordeligste mogelijkheid. Daarnaast is Mollie betrouwbaar en de meest gebruikte betaalprovider.

Zorg er tot slot voor dat je alle prijzen hebt bepaald en per product een beschrijving van het betreffende product hebt geschreven.

 

 

Hopelijk heb je door middel van het bovenstaande een goede indruk gekregen van wat je moet regelen en welke keuzes je moet maken ter voorbereiding op het laten maken van je website.

× Heb je een vraag? Stel deze via whatsapp.