De keuze van het template

De keuze van het template

De keuze van een geschikt template voor je website is – samen met de keuze voor een goede hostingpartij – de belangrijkste keuze om te maken voordat je start. Vandaar dat het goed is hieraan aandacht te besteden.

Zelf maken met één van de vele platforms

Zelf je website maken is op korte termijn de goedkoopste oplossing. En hoe moeilijk kan het nu helemaal zijn? Er zijn tegenwoordig zoveel platforms waarmee je – tenminste dat zeggen ze in de reclame – in een paar minuten een website in elkaar knutselt.

Dat lijkt wel heel aantrekkelijk en er zullen ongetwijfeld veel ondernemers zijn die zich op dit pad begeven. Het wordt immers zo mooi voorgespiegeld. Dat er ook nadelen aan verbonden zijn wordt niet vermeld. Om er één te noemen: de zoekmachine vriendelijkheid van veel van deze platforms laat zeer te wensen over. Dit heeft tot gevolg dat je website slecht of zelfs helemaal niet gevonden wordt, terwijl dit juist voor een zakelijke website van essentieel belang is.

Omdat ik websites bouw in WordPress ga ik in mijn artikel in op de keuze tussen het zelf maken van een WordPress website of dit uitbesteden aan een professional.
Overigens waar ik het heb over WordPress bedoel ik WordPress.org en niet WordPress.com. Over het verschil tussen beide schreef ik eerder al dit artikel.

Laat je adviseren

Indien je besloten hebt om je website niet zelf te gaan bouwen maar dit te laten doen door een professionele webdesigner is het meestal verstandig de keuze voor het template eerst te bespreken met de bouwer van je website. Vaak heeft deze al met verschillende templates gewerkt  en hiermee dus ervaring en kan hij of zij je prima adviseren.

Als je je website door ons laat maken staat het je uiteraard vrij om zelf een template aan te schaffen maar wij werken het liefste met het Divi template en dit premium template is bij al onze websites inbegrepen.  Lees meer over het Divi template.

Wij adviseren wel om voordat je de keuze maakt eerst met ons te overleggen. Hiermee wordt voorkomen dat je een template aanschaft dat niet geschikt is voor hetgeen je wilt bereiken en je hierdoor met extra kosten te maken krijgt.

Inventariseer eerst je wensen

In ieder geval is het belangrijk om goed na te denken en zo nodig op papier te zetten aan welke wensen/eisen je website moet voldoen.
Hoe moet je website er ongeveer uitzien qua lay-out en functionaliteiten? Het is aan te raden andere websites te bekijken, ook in je eigen branche, om zodoende een indruk te krijgen van wat je aanspreekt en wat misschien ook helemaal niet.

  • Hoe moet de indeling worden vorm gegeven? Zowel voor de startpagina als ook voor de andere pagina’s
  • Wat is de structuur die je website moet krijgen?
  • Hoeveel en welke pagina’s wil je?
  • Wat is het kleurgebruik?
  • Wil je een webshop aan je website kunnen koppelen?
  • Wil je een template dat nog heel wat jaren kan meegaan, met andere woorden een template dat actief en regelmatig wordt vernieuwd?
  • Welke mate van flexibiliteit moet het template hebben ten aanzien van de indeling en opbouw van de pagina’s?
  • Welke faciliteiten moeten er kunnen worden toegevoegd?

Gratis of niet gratis?

Als je alles op een rij hebt gezet is er nog een belangrijke keuze te maken en dat is een financiële. Namelijk:

  • wil je gebruik maken van een gratis template of
  • wil je gaan voor duurzaamheid en kwaliteit?

Uiteraard zijn er prima gratis templates maar de mogelijkheden tot het aanpassen van de lay-out zijn over het algemeen een stuk beperkter dan bij premium templates (templates die gekocht moeten worden).
Daar komt nog bij dat de makers van gratis templates geen enkele verplichting hebben ten aanzien van de gebruikers ervan om bijvoorbeeld het template te updaten of goed te beveiligen. Er wordt immers niet voor betaald.
En ook de support bij problemen of vragen laat vaak te wensen over.

Bij premium templates bestaat die verplichting wel. Er is – vaak een beperkte tijd – support inbegrepen bij de prijs en ook – al of niet voor een beperkte tijd – kunnen de updates worden gedaan.
Het is altijd belangrijk hierop te letten bij aanschaf, met name het kunnen doen van  updates is erg belangrijk. Er zijn templates die worden verkocht inclusief een lifetime licentie maar er zijn er ook waarvoor een jaarlijks bedrag moet worden betaald om de updates te kunnen blijven doen. Let hier dus goed op.

Marktplaats voor templates

Bij het zoeken naar een geschikt template kom je ongetwijfeld een keer terecht op de template marktplaats van Themeforest. Hoewel de keuze er gigantisch is dien je je wel te realiseren dat er op deze marktplaats diverse aanbieders actief zijn. Je koopt dus een template bij één van deze ontwikkelaars en niet bij Themeforest. En tussen de aanbieders bestaat kwaliteitsverschil.

Divi van Elegant Themes

Een template waarmee wij veel werken is Divi van Elegant Themes. Dit is een uiterst flexibel template met een eigen ingebouwde page builder.
Het voordeel hiervan is dat er geen extra plugin nodig is om de pagina’s mooi te kunnen opbouwen. Maar een nog groter voordeel is dat deze builder ontwikkeld is door Elegant Themes zelf, dit in tegenstelling tot veel templates van andere ontwikkelaars die gebruik maken van externe page builders die gemaakt zijn door een andere partij.
Deze externe plugins worden meegeleverd bij aankoop van een template maar bij een update van het template worden niet altijd updates meegeleverd van deze externe plugins. Om deze updates toch te kunnen doen moeten de plugins  soms alsnog worden aangeschaft. Dit is vaak een vervelende verrassing achteraf.
Bij Elegant Themes en daarmee bij Divi speelt dit alles niet. Hier zit de builder gewoon ingebouwd en er wordt ook verder geen gebruik gemaakt van externe plugins. Nog een groot voordeel van Divi is dat er doorlopend en zeer actief verbeteringen en uitbreidingen worden gedaan  en er is intussen een zeer grote Divi community ontstaan met ontwikkelaars die steeds nieuwe lay-outs of plugins ontwikkelen en op de markt brengen.
Er komen zeer regelmatig nieuwe updates uit met steeds weer nieuwe mogelijkheden. Het enige nadeel is dat er aan de aanschaf van Divi wel een prijskaartje hangt. Een lifetime licentie kost  $249,- Wij hebben deze lifetime licentie al aangeschaft en klanten met een onderhoudsovereenkomst kunnen gebruik maken van onze lifetime licentie. De updates worden door ons gedaan zonder dat de klant de licentie zelf hoeft aan te schaffen.
Een greep uit de mogelijkheden met het Divi template kun je bekijken op de pagina Lay-out opties

Iets niet duidelijk? Vraag gerust

Wij kunnen ons voorstellen dat je nog vragen zult hebben na dit lange en uitgebreide verhaal. Wij beantwoorden deze met plezier. Bel of mail ons of vul het contactformulier in.  

× Heb je een vraag? Stel deze via whatsapp.