Wil je af van spam via je WordPress website? Hier is de oplossing!

Een veelvoorkomende frustratie van bijna alle website eigenaren is wel de stroom van spam e-mails die je ontvangt via je website. Vaak gebeurt dit via reacties op een blogbericht dat je hebt geplaatst of via formulieren die op de website staan. In dit artikel belicht ik de mogelijkheden om hier wat tegen te doen.

Spam via reacties op berichten

Spam via reacties op een blogbericht dat je plaatst op je website is heel vervelend. Plugins zoals Akismet of Antispam Bee kunnen veel spamreacties afvangen. Akismet is alleen gratis te gebruiken voor niet-commerciële doeleinden. Voor bedrijven betekent dit dat je een betaald abonnement zult moeten afsluiten om van deze mogelijkheid gebruik te kunnen maken.

Antispam Bee is wel gratis te gebruiken. Er is geen betaalde versie van. Mijn ervaringen met Antispam Bee zijn over het algemeen goed. Je kunt veel instellingen doen en zelfs landen uitsluiten. Ook kun je reacties alleen toestaan in een bepaalde taal maar helaas nog niet in het Nederlands. Jammer want dat zou de meeste spam al afvangen want vaak zijn spamberichten in het Engels geschreven.

Spam via formulieren op je website

Spam via contact- en andere formulieren neemt steeds meer toe en vormt een grote bron van ergernis voor website eigenaren. Veel websites maken tegenwoordig gebruik van 1 of soms meerdere formulieren. Contactformulieren zijn op bijna alle websites wel te vinden maar ook offerteformulieren of andere vormen van formulieren worden steeds vaker toegevoegd. Helaas wordt er door spambots veel spam via formulieren verstuurd. Wat kun je hier tegen doen?

Captcha

Je kunt natuurlijk gebruik maken van de maatregelen die door de makers van het contactformulier worden aangeboden zoals het toevoegen van een zogenaamde captcha (een letter-/cijfercombinatie of het aanklikken van verkeersborden, auto’s bergen etc). Maar dit wordt vaak als vervelend ervaren door de bezoekers van je website. En je wilt graag zo min mogelijk drempels opwerpen om gebruik te maken van je contact- of offerteformulier.

Honeypot

Een andere optie is het instellen van een zogenoemde honeypot. Dit is een onzichtbaar veld dat wordt toegevoegd aan het formulier en door de gewone bezoeker niet wordt gezien. Spambots daarentegen zien dit veld wel en vullen dit veld vaak in. Dit wordt dan gezien door het spamfilter en de mail wordt als spam herkend.
Alleen worden spambots steeds slimmer en weten ze de opgeworpen obstakels steeds vaker te omzeilen.

CleanTalk

Veel van mijn klanten worden lastig gevallen door irritante spam mails en vragen mij dan of ik daar een oplossing voor heb. Voor hen ging ik op zoek naar een afdoende oplossing voor dit probleem en ik heb deze gevonden in de vorm van een plugin genaamd Spam protection, AntiSpam, FireWall by CleanTalk.
Deze plugin is gratis te installeren en 1 week op proef uit te proberen. Op deze manier kun je zien of de plugin naar tevredenheid de spammails tegenhoudt. In de bovenbalk van het WordPress dashboard is een teller zichtbaar waarbij je precies kunt zien hoeveel spam er is tegengehouden en hoeveel mails er wel zijn doorgelaten.

Ook kun je door op het dropdownmenu onder deze teller te klikken naar je eigen CleanTalk dashboard gaan waarin je een overzicht ziet met alle statistieken.

Na de testweek kun je overgaan tot het aankopen van de plugin. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Die zijn namelijk slechts $8,- per jaar. Dit is echt geen geld voor de resultaten die dit oplevert.
Ik heb het nu bij een aantal klanten uitgetest en de resultaten zijn opzienbarend. Er is geen enkele spam mail doorgekomen terwijl de gewone mails wel zijn doorgelaten.

Ook geen spam e-mails meer ontvangen?

Heb je een WordPress website en ontvang je veel spam e-mails? Maak dan gebruik van de plugin Spam protection, AntiSpam, FireWall by CleanTalk. Probeer het een week uit en laat je verbazen door de resultaten. Via het dashboard van Clean Talk kun je daarna de plugin aanschaffen voor $8,- per jaar. Hiervoor kun je deze link gebruiken.

Heb je een onderhoudsovereenkomst met Care-align Webdesign dan kunnen wij de plugin installeren en de aanschaf regelen.