Het belang van goede website hosting

Home » Het belang van goede website hosting

Het belang van goede webhosting

In dit artikel leg ik uit wat een goede van een minder goede hostingprovider onderscheidt en wat belangrijke aspecten zijn om op te letten en de keuze op te baseren.

Het kiezen van een goede hostingprovider is heel belangrijk

Veel klanten die zich tot mij wenden voor het maken van een website hebben al een domeinnaam laten vastleggen of zelfs al een hostingpakket aangeschaft bij een hostingbedrijf. En soms is er op die domeinnaam ook al (een begin van) een website aanwezig.

Niet zelden is de keuze voor de hosting gebaseerd op de prijs. Vaak wordt onderschat wat het belang is van het uitkiezen van een goede hostingpartij. De snelheid en veiligheid van een website hangen daar namelijk vanaf en ook een goede service is van groot belang. Vaak blijkt goedkoop dan duurkoop te zijn.

Als je toch overweegt je website door een professional te laten maken is het daarom beter ook meteen advies te vragen over de hosting. Dat kan extra kosten schelen.

Maak geen keuze uitsluitend op basis van de kosten

Ik merk te vaak dat de keuze voor een hoster gemaakt wordt uitsluitend op basis van kosten. En dat is jammer. Want er zit helaas veel kaf tussen het koren.  Bij goedkope hosting is er nu eenmaal minder geld om te investeren in de techniek en veiligheid van de servers, en daarnaast in de service die aan klanten wordt geboden.

Prijsvechters plaatsen zoveel mogelijk websites op 1 server wat de veiligheid en de snelheid zeker niet ten goede komt. Want wat als je buurman de beveiliging van zijn website niet op orde heeft? Dan loopt ook jouw site een enorm risico. Daar wil je toch niet aan denken?

Een juiste keuze voor een goede hoster kan veel latere problemen voorkomen en is daarmee één van de belangrijkste beslissingen als je overweegt een website te willen (laten) maken.

Hoe kies je een goede hostingprovider

Maar wat is dan een goede hoster zul je je afvragen. Dat is een goede vraag. En niet zo 1, 2, 3 te beantwoorden. Maar er zijn wel wat criteria die van belang zijn en de moeite waard om bij de besluitvorming te betrekken.

Allereerst is het goed om ervaringen van anderen te lezen op internet. Nu is dit natuurlijk niet de enige en meest waardevolle graadmeter, want ik zie hosters hoog scoren in de ranking waarmee mijn klanten en ik minder goede ervaringen hebben dus helemaal betrouwbaar is het niet, maar het kan zeker geen kwaad om je hierin goed te verdiepen.

Waar staan de servers?

Als je een website hebt in Nederland is het niet verstandig om een host te kiezen met servers in een ander land. Dit vertraagt namelijk de laadtijd. En dat is weer niet goed voor de ranking in de zoekmachines. Kies daarom een host waarvan de servers zich in Nederland bevinden. Iedere (milli)seconde telt.

Support en bereikbaarheid

Wat ook heel belangrijk is, is hoe de hoster de bereikbaarheid heeft geregeld. Kan er bij problemen of vragen alleen contact worden opgenomen via de chat of mail? Of is de hoster ook telefonisch bereikbaar en dan niet op een betaald 0900 nummer maar via een lokaal telefoonnummer? Dit is altijd te prefereren boven het maar afwachten of je antwoord krijgt op je e-mail.

En hoe snel krijg je antwoord op je vragen en reageert een host adequaat en behulpzaam bij problemen? De betere (en duurdere) hostingproviders hebben over het algemeen ook de service beter op orde.

Veel hosters kiezen ervoor om niet telefonisch bereikbaar te zijn en daar zou op zich niets mis mee zijn mits ze maar snel en adequaat reageren op de andere communicatievormen die ze aanbieden. Een chatfunctie kan ook heel zinvol en nuttig zijn als daar medewerkers achter zitten die verstand van zaken hebben en meteen reageren op je vraag. Vaak lees je in reviews veel over hoe klanten de bereikbaarheid van de betreffende host ervaren. Als de gemene deler negatief is kies dan voor een ander.

Kwaliteit van de servers

Een tweede belangrijk punt is de kwaliteit van de servers die de host gebruikt om de websites op te hosten. Voldoen deze aan de modernste maatstaven? Zijn ze goed beveiligd tegen hackers of aanvallen van buitenaf? Een goede host zal deze zaken op orde hebben en hierin hebben geïnvesteerd. En dan betaal je als klant wel wat meer maar dan heb je ook wat.

De minimum door WordPress geadviseerde vereisten is een php-versie van 7.3 en een MySQL versie van 5.6. Met deze softwareversies zijn de te verwachten problemen bij updaten en dergelijke tot een minimum beperkt in ieder geval. Als het goed is vermeldt een host dit op zijn website bij de kwalificaties van de diverse pakketten.

Vraag advies aan een professional

Als leek is het uiteraard lastig in te schatten of een hoster deze zaken op orde heeft. Daarom ben ik er een voorstander van dat als je toch een website wilt laten maken door een professional om advies te vragen voor welke hoster het beste kan worden gekozen. De meeste (goede) webdesigners hebben een aardig beeld van, maar ook ervaring met, hostingproviders en kunnen hierin zeer goed adviseren. Vaak hebben zij ook al contacten met goede hosters waar zij al klanten hebben ondergebracht.

En dat geldt ook voor Care-align Webdesign. Ik heb intussen een aardig beeld van wat een hoster tot een goede of juist slechte provider maakt en ik kan daar zeker een advies in geven en ook behulpzaam zijn bij het afsluiten van een hostingpakket en het registreren van een domeinnaam. Ik heb goede contacten met een aantal prima hostingproviders.

Laadsnelheid

En dan is er nog het punt van de laadsnelheid van de website. Hoe beter en sneller de servers zijn waarop de website wordt gehost hoe sneller in het algemeen de laadtijd zal zijn. Uiteraard zijn er nog meer belangrijke factoren, maar als de basis niet goed is kun je nog zoveel in WordPress toevoegen of instellen, er zal toch niet de maximaal haalbare snelheid kunnen worden bereikt.
En voor de zoekmachines is de laadsnelheid één van de belangrijkste rankingscriteria.

Https in plaats van http

Heb je ze al vaak gezien, de groene slotjes in de browser waarbij staat dat de website veilig is? Deze websites beschikken over een SSL-certificaat. Er zijn diverse vormen van deze certificaten. Voor de meeste websites zal de gratis vorm, Let’s encrypt, volstaan.

Maar niet iedere host ondersteunt deze mogelijkheid. Soms hebben zij overeenkomsten met aanbieders van betaalde certificaten en hebben zij er dus geen belang bij om de gratis versie aan te bieden. Zoek een host die Let’s encrypt aanbiedt. Dit certificaat voldoet voor de meeste websites en niet al te grote webshops.

Heb je een (grote) webshop of een site waar veel klantgegevens in omgaan dan zou een betaald certificaat een veiligere optie kunnen zijn.

Overstapservice

Indien je niet tevreden bent over je hostingprovider is het van belang naar een goede andere partij over te stappen. Sommige hosters verhuizen websites gratis bij het afnemen van bepaalde hostingpakketten. Dit kan veel tijd en frustratie besparen. Ook hierbij kan ik zeer goed adviseren.

Wil je meer weten over hosting of wil je een offerte aanvragen voor het maken van een website? Neem dan contact op of vul het offerteformulier in.