Het belang van goede webhosting
In dit artikel leg ik uit wat een goede van een minder goede hostingprovider onderscheidt en wat belangrijke aspecten zijn om op te letten en de keuze op te baseren.
Het kiezen van een goede hostingprovider is heel belangrijk
Niet zelden is de keuze voor de hosting gebaseerd op de prijs. Vaak wordt onderschat wat het belang is van het uitkiezen van een goede hostingpartij. De snelheid en veiligheid van een website hangen daar namelijk vanaf en ook een goede service is van groot belang. Vaak blijkt goedkoop dan duurkoop te zijn.
Als je toch overweegt je website door een professional te laten maken is het daarom beter ook meteen advies te vragen over de hosting. Dat kan extra kosten schelen.
Maak geen keuze uitsluitend op basis van de kosten
Prijsvechters plaatsen zoveel mogelijk websites op 1 server wat de veiligheid en de snelheid zeker niet ten goede komt. Want wat als je buurman de beveiliging van zijn website niet op orde heeft? Dan loopt ook jouw site een enorm risico. Daar wil je toch niet aan denken?
Een juiste keuze voor een goede hoster kan veel latere problemen voorkomen en is daarmee één van de belangrijkste beslissingen als je overweegt een website te willen (laten) maken.
Hoe kies je een goede hostingprovider
Allereerst is het goed om ervaringen van anderen te lezen op internet. Nu is dit natuurlijk niet de enige en meest waardevolle graadmeter, want ik zie hosters hoog scoren in de ranking waarmee mijn klanten en ik minder goede ervaringen hebben dus helemaal betrouwbaar is het niet, maar het kan zeker geen kwaad om je hierin goed te verdiepen.
Waar staan de servers?
Support en bereikbaarheid
Wat ook heel belangrijk is, is hoe de hoster de bereikbaarheid heeft geregeld. Kan er bij problemen of vragen alleen contact worden opgenomen via de chat of mail? Of is de hoster ook telefonisch bereikbaar en dan niet op een betaald 0900 nummer maar via een lokaal telefoonnummer? Dit is altijd te prefereren boven het maar afwachten of je antwoord krijgt op je e-mail.
En hoe snel krijg je antwoord op je vragen en reageert een host adequaat en behulpzaam bij problemen? De betere (en duurdere) hostingproviders hebben over het algemeen ook de service beter op orde.
Veel hosters kiezen ervoor om niet telefonisch bereikbaar te zijn en daar zou op zich niets mis mee zijn mits ze maar snel en adequaat reageren op de andere communicatievormen die ze aanbieden. Een chatfunctie kan ook heel zinvol en nuttig zijn als daar medewerkers achter zitten die verstand van zaken hebben en meteen reageren op je vraag. Vaak lees je in reviews veel over hoe klanten de bereikbaarheid van de betreffende host ervaren. Als de gemene deler negatief is kies dan voor een ander.
Kwaliteit van de servers
Een tweede belangrijk punt is de kwaliteit van de servers die de host gebruikt om de websites op te hosten. Voldoen deze aan de modernste maatstaven? Zijn ze goed beveiligd tegen hackers of aanvallen van buitenaf? Een goede host zal deze zaken op orde hebben en hierin hebben geïnvesteerd. En dan betaal je als klant wel wat meer maar dan heb je ook wat.
De minimum door WordPress geadviseerde vereisten is een php-versie van 7.3 en een MySQL versie van 5.6. Met deze softwareversies zijn de te verwachten problemen bij updaten en dergelijke tot een minimum beperkt in ieder geval. Als het goed is vermeldt een host dit op zijn website bij de kwalificaties van de diverse pakketten.
Vraag advies aan een professional
En dat geldt ook voor Care-align Webdesign. Ik heb intussen een aardig beeld van wat een hoster tot een goede of juist slechte provider maakt en ik kan daar zeker een advies in geven en ook behulpzaam zijn bij het afsluiten van een hostingpakket en het registreren van een domeinnaam. Ik heb goede contacten met een aantal prima hostingproviders.
Laadsnelheid
En voor de zoekmachines is de laadsnelheid één van de belangrijkste rankingscriteria.
Https in plaats van http
Maar niet iedere host ondersteunt deze mogelijkheid. Soms hebben zij overeenkomsten met aanbieders van betaalde certificaten en hebben zij er dus geen belang bij om de gratis versie aan te bieden. Zoek een host die Let’s encrypt aanbiedt. Dit certificaat voldoet voor de meeste websites en niet al te grote webshops.
Heb je een (grote) webshop of een site waar veel klantgegevens in omgaan dan zou een betaald certificaat een veiligere optie kunnen zijn.
Overstapservice
Wil je meer weten over hosting of wil je een offerte aanvragen voor het maken van een website? Neem dan contact op of vul het offerteformulier in.